
چهارمین مناظره سالانه کابل تِد اِکس (TEDx Kabul) به تاریخ 30 و 31 مارچ 2016 در دانشگاه کابل با حضور سخنرانان به شمول دو تن از فارغان برنامه انکشاف رهبری زنان ادارۀ انکشاف بینالمللی امریکا (USAID) برگزار گردید.
زهره وندا و پریسا جمشیدی، هردو از ولایت هرات، اخیراً از برنامه انکشاف رهبری اداره USAID فراغت حاصل نمودند. در کنار به اتمام رساندن موفقانۀ برنامه آموزشی مذکور، این دو بانو همراه با تعدادی از همصنفیهای خویش کمپاین مبارزه با خیابان آزاری را راهاندازی نمودند تا مردم را درباره چگونگی رفتار و احترام به زنان آگاهی دهند.
زهره گفته است: “ما از اینکه از مناظره TEDx برای آگاهی دهی درباره خیابان آزاری استفاده میکنیم، هیجانزده هستیم. خیابان آزاری ریشۀ بسیاری از مشکلات زنان در افغانستان است. ما هر روز با مسئله خیابان آزاری مواجه هستیم، اما هیچ کس قبلاً این مسله را جدی نگرفتهاست.”
نجلا حبیبیار، مدیر مشارکت خصوصی-دولتی در برنامه انکشاف رهبری زنان میگوید: “اولین بار خواهد بود که در ملاء عام در کابل درباره خیابان آزاری بحث صورت میگیرد- و ما خوشحالیم که چنین مسالهای توسط فارغان برنامۀ ما مطرح میشود. سخنرانیها و نمایشی که آنان اجرا خواهند کرد تأمل برانگیز خواهد بود و مخاطبین را وادار به فهم این نکته خواهد کرد که چگونه خیابان آزاری با به حاشیه کشاندن زنان از اشتراک و سهمگیری فعال، مانع رشد و انکشاف کشور میگردد.”
نهاد “TED” یک نهاد غیر انتفاعی است که متعهد به پخش مفکورهها معمولاً در قالب سخنرانیهای کوتاه و تاثیرگذار (به مدت 18 دقیقه یا کمتر) میباشد و در سال 1984 به عنوان یک کنفرانس با موضوع تلاقی تکنالوژی، سرگرمی و دیزاین، شروع شد، و امروزه تقریباً همۀ موضوعات را- از ساینس گرفته تا کار و بار و مسایل جهانی- به بیش از 100 زبان پوشش میدهد.
در کنار نهاد تِد، مناظرههای محلی با عنوان TEDx بگونۀ مستقلانه در اقسا نقاط جهان برگزار میگردد و به همرسانی مفکورهها در سراسر جهان کمک میکند. مناظره TEDxKabul از سال 2012 بدینسو هر سال در افغانستان برگزار میگردد.