
مسووین در وزارت تجارت و صنایع کشور می گویند که به قیمت نزدیک به ۸ میلیارد دالر محصولاتی غیر ضروری که امکان تولید آن در افغانستان موجود است، از کشور های دیگر وارد می شود.
محمد قربان حقجو، معاون وزارت تجارت و صنایع کشور گفت: “در بخش تجارتی که ۸ میلیارد دالر سرمایه می رود بیرون بخاطر خرید مواد های که اکثریت آن در داخل موجود است مثل آرد، گندم، برنج، کچالو، پیاز، سبزی جات و میوه جات خشک و تر که سالانه ما ۷ ونیم میلیارد دالر کسر داریم”.
وی افزود، اگر افغانستان بخواهد که از نظر اقتصادی روی پای خود ایستاد شود پس از امروز که حالا هم خیلی ناوقت نشده دست به کار شویم و پلان برای ده سال بسازیم در بخش زراعت بخصوص در بخش بلانس تجارتی که ازاین وضعیت باید بیرون شود.
به گفته حقجو، اقتصاد افغانستان در چهارده سال گذشته متکی به کمک های خارجی بوده و به هدر رفتن سرمایه برای مواد که کاملن امکان تولید آن در افغانستان وجود دارد، مشکل بزرگی است که در آینده کشور را به بحران می کشاند.
همچنان حقجو گفت که افغانستان باید تا ده سال آینده از وابسته گی های اقتصاد خود کفا شود.
معاون وزارت تجارت و صنایع کشور گفت، افغانستان قانون خوب اقتصادی دارد اما عدم تطبیق عملی این قانون ها باعث دل سردی سرمایدان و تجاران در کشور شده است و بحران آینده اقتصادی در افغانستان بزرگتر از خطرات گروهای تروریستی است.
همزمان او وعده کرد که ۲۷ قانون مربوط اقتصاد و تجارت کشور را در ادارات تجارتی و اقتصادی تطبیق می کنند.
وی در مورد صادرات اموال افغانستان بنام کشور دیگر گفت که دلیل عمده این که صادرات بنام افغانستان به بازارعرضه نمی شود نگرفتن ابتکار عمل از سوی مسوولان حکومت افغانستان و کار نکردن در داخل کشور برای کالاهای صادراتی است.
گفته می شود، در آینده نزدیک یک مرکز نمایشگاه اموال تجارتی در شهر کابل به منظور ایجاد زمینه خرید و فروش اموال تجارتی بنام افغانستان و جلوگیری از نمایش صنایع کشور در هوتل ها ساخته می شود.
قابل ذکر است، قربان حقجو که پیش از این در اتاق های تجارت و صنایع و اداره حمایت از سرمایه گذاری در افغانستان (آیسا) کار می کرد، به تازگی از سوی حکومت به عنوان معین تجارتی وزارت تجارت و صنایع کشور به جای مزمل شینواری مقرر شده است.