
مقامات دولتی و سکتور خصوصی در این هفته با نمایندگان اتحادیه اروپا و مرکز تجارت بین المللی در کابل دیدار کردند تا پیشرفت ها در تلاش برای تقویت و بلند بردن ظرفیت افغانستان برای شرکت در تجارت منطقه ای را ارزیابی کنند.
نشست 31 جولای، اعضای کمیته اجرایی پروژه ارتقای تجارت افغانستان (AAT)، را به دور یک میز فراخواند. پروژه ارتقای تجارت افغانستان در ماه نوامبر سال گذشته به تمویل مالی اتحادیه اروپا به هدف بلندبردن ظرفیت های تجارتی کشور، به منظور تقویت پیوستن اخیر کشور به سازمان تجارت جهانی، به راه انداخته شد.
این پروژه افغانستان را در قسمت تهیه و تصویب پالیسی تجارت، اعمار ظرفیت تسهیلات تجارتی و همچنان در قسمت ارتقای تجارت و ایجاد ستراتیژی صادرات و بهبود بخشیدن کیفیت ستاندارد های محصولات حمایت می کند.
شرکت کنندگان از این نشست برای برنامه ریزی فعالیت های سال آینده استفاده کردند.
جورج کانینگهام، معاون نماینده اتحادیه اروپا در افغانستان، گفت: «نهایی شدن ستراتیژی ملی صادرات، در صدر اولویت ها قرار خواهد داشت، و توصیه های پیشنهادی برای اصلاحات این ستراتیژی به عنوان کتلست غرض رشد اقتصاد مبتی بر صادرات و ایجاد شغل در سکتور های برازنده به منسه تطبیق گذاشته خواهد شد«.
ITC از پروسه انکشاف و تطبیق ستراتیژی ملی صادرات، توام با پالیسی ملی تجارت و ستراتیژی تسهیلات تجارتی حمایت خواهد کرد. ITC همچنان دارالانشای کمیته بین وزارتی سازمان تجارت جهانی یا WTO را که تحت رهبری وزارت تجارت و صنایع فعالیت می کند، کمک خواهد کرد تا یک برنامه عملی تفصیلی برای تسهیلات تجارتی را که روند اصلاحات را جهت تحقق توافقنامه تسهیل تجارت سازمان تجارت جهانی در طول سال های آینده تطبیق کند، تهیه نماید. علاوه بر این، ITC افغانستان را در قسمت تنظیم مشاوره های منظم دوجانبه با کشورهای دیگر در منطقه به منظور افزایش تجارت دو جانبه از طریق حل مسائل مربوط به تعرفه ها و موانع غیر تعرفه ای کمک می کند.
کمیته اجرایی پروژه به غرض حمایت از فعالیت های این پروژه، نظارت بر اجرا و پیشرفت آن؛ حصول اطمینان از مطابقت نتایج پروژه به اولویت های کشور؛ و ارایه مشوره های تخنیکی در مراحل بعدی، تأسیس شد. این کمیته شامل نمایندگان وزارتخانه های مربوطه و سایر نهاد های دولتی، اتحادیه اروپا، ITC و نمایندگان سکتور خصوصی ماننداتاق تجارت و صنایع افغانستان (ACCI)، انجمن تجارتی صنایع دستی زنان افغان و انجمن زنان زعفران افغان (AWSA ) میباشد. این کمیته به طور مشترک توسط وزارت تجارت و صنایع و اتاق های تجارت و صنایع رهبری می شود.
همایون رسا،وزیر تجارت و صنایع افغانستان گفت: «پیشرفت پروژه امیدوار کننده است. و وزارت تجارت و صنایع مطمئنا حمایت کامل خود را برای اطمینان از اینکه این پروژه به تقویت رقابت پذیری افغانستان در منطقه کمک میکند، فراهم خواهد کرد«.
به اساس گفته جین سباسشین روئر، که مدیریت پروژه AAT را برای ITC به عهده دارد، «یکی از دستاورد های کلیدی در طول هشت ماه اول پروژه، نشست های مشوره دهی مراجع ذیدخل در مورد محتوای ستراتیژی ملی صادرات بود که منجر به توافق گسترده ای در مورد مسائل کلیدی و اولویت های سکتوری شد. همچنان گام های مهم برای ایجاد پالیسی ملی تجارت افغانستان برای سالهای(2022-2017) غرض سوق جهت تجارت کشور در پنج سال آینده نیز برداشته شد. وی همچنین روی کمک های تخنیکی برای کمک به کمیته بین وزارتی سازمان تجارت جهانی افغانستان تاکید کرد. این کمیته نیاز دارد تا در مطابقت به وجایب و تعهدات این کشور به سازمان تجارت جهانی در قبال تسهیلات تجارتی و ضرب العجل معیینه فبروری ۲۰۱۸ که در توافقنامه صراحت دارد، پیشرفت های خویش را عیار سازد.
در ماه های آینده، این پروژه روی روند مشوره دهی ولایتی و اخذ نظریات با نمایندگان سکتور خصوصی در هرات و کندهار در مورد محتوای ستراتیژی ملی صادرات تمرکز خواهد کرد. نشست بعدی مشوره دهی در مرکز کابل دایرخواهد شد. که راه را برای نهایی سازی این سند مهیا میسازد. متعاقبا، در طی مدت دو سال، مرکز مطالعات سازمان تجارت جهانی در دهلی نو مقامات دولتی افغانستان، به طور عمده از وزارت تجارت و صنایع را آموزش خواهد داد تا یک کادر تخصصی در مسائل مربوط به تجارت، ایجاد و تطبیق پالیسی تجارت تا تسهیلات تجارتی، سرمایه گذاری، تجارت خدمات، ریفورم مقرراتی و مهارت مذاکرات تجارتی را، تشکیل دهد.
علاوه بر آن در قسمت تقویت مهارت های بخش های تحقیق و اداره اطلاع رسانی ملی در مورد مسائل مربوط به موانع تخنیکی در راه تجارت و ستانداردهای بهداشتی، که شامل آموزش در زمینه انکشاف، پذیرش و ارتقاء ستانداردها و سایر مقررات تخنیکی میگردد، کمک ارایه خواهد شد.
پروژۀ ارتقای تجارت در افغانستان توسط اتحادیه اروپا تمویل شده و توسط مرکز تجارت بین المللی تحت رهبری وزارت تجارت و صنایع افغانستان تطبیق میگردد.
این پروژه در پی تلاش دولت افغانستان برای استفاده از تجارت به عنوان ماشین رشد اقتصادی، همکاری منطقه ای و ثبات راه اندازی شده است. افغانستان در ماه جولای سال 2016 میلادی به سازمان تجارت جهانی (WTO) ملحق شده است و همکاری اقتصادی و تجارتی منطقه ای را در صدر ستراتیژی انکشافی خویش قرار داده است. اولین اقدام پس از پیوستن به سازمان تجارت جهانی، تصویب توافقنامه تسهیل تجارت سازمان بود.
غرض حصول اطمینان از تاثیر پایدار و استمرار امور، ITC با تعدادی از شرکای افغان از سکتور خصوصی، نهاد های غیر دولتی (NGOs)، پوهنتون ها و سازمان های جامعه مدنی یکجا کار خواهد کرد.
مرکز تجارب بین المللی یک نهاد مشترک سازمان تجارت جهانی و ملل متحد میباشد. مرکز تجارت بین المللی تشبثات کوچک و متوسط را در کشور های رو به توسعه و اقتصادهای گذری جهت حصول توانائی بیشتر در عرصه رقابت در مارکیت های جهان کمک و همکاری مینماید، که بدینوسیله در قسمت انکشاف اقتصاد پایدار در چارچوب اجندای برنامه کمک برای تجارت و اهداف جهانی ملل متحد برای انکشاف پایدار کمک و همکاری مینماید.