
برنامهی انرژی پایدار برای انکشاف دهات افغانستان میگوید که در نظر دارد تا چهار سال آینده، ۵۰ میلیون دالر را در چارچوب ۲۵ پروژه در ۱۷ ولایت کشور برای تولید و استفاده از انرژی پایدار به مصرف برساند.
محمدخالد همراز شینواری رییس برنامهی «انرژی پایدار برای انکشاف دهات افغانستان گفت: “در این برنامه پروژههای خرد و بزرگ شامل است، این برنامه صلاحیت ساخت دستگاههای برقی به ظرفیت یک میگاوات را دارد.”
وی افزود که در بخش زراعت، ماشینهای خشککنندهی میوه آفتابی یا «سولر درایر» و واترپمپهای آفتابی که برای آبیاری زمینهای زراعتی استفاده خواهند شد، نیز در نظر گرفته شده است تا روستایییان بتوانند از آن استفاده کنند.
در جمع این پروژهها، ساختن سیستم آبگرم کن آفتابی در کلینیکها، ایجاد سیستم عصری پختوپز برای خانمها که در اقتصاد خانواده رول اساسی دارد و ضامن صحت طفل و مادر است –شامل است. او میگوید که این برنامهها، نسبت به تولید برق دیزلی و استفاده از آن،آسیب کمتری به محیط زیست میزند.
به گفته او، آنان در قالب این برنامه، روی طرح برقرسانی به روستاها نیز کار میکنند و تا اکنون ۳۱۷ استندرد را به ادارهی ملی استندرد، برای فلتر فرستادهاند تا با معیارهای جهانی استندرد برابر شود.
گفته می شود، از ۵۰ میلیون دالر بودجهی پیشنهادی به برنامهی انرژی پایدار برای انکشاف دهات افغانستان کوریای جنوبی پنج میلیون دالر را پرداخته و چین ۲ میلیون دالر را تعهد کرده و باقی هزینه از سوی نهاد اقلیم سبز کمک میشود.
قابل ذکر است، به گفته مسوولان تا حال ۵۶ پروژه برای تطبیق در ۳۲ ولایت سروی شده است که شامل فراهمسازی ۱۳ دستگاه برق آفتابی و نیز ایجاد ۱۲ دستگاه برق آبی است.