
تفاهمنامه افتتاح کار دیزاین انجنیری پروژۀ تاپی با حضور محمد اشرف غنی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان میان عبدالقیوم رشید سرپرست کمپنی افغان گاز و ستیفن رئیس کمپنی “آی ال اف” به امضا رسید.
داکتر محمد همایون قیومی مشاور ارشد رییسجمهور در امور زیربناها گفت، این پروژه تنها پایپ لاین گاز نیست بل برای انتقال فایبر نوری یک دهلیز اقتصادی است که ترکمنستان، افغانستان، هند و پاکستان را با هم وصل میسازد و این کشورها را به اروپا ارتباط میدهد.
عبدالقیوم رشید، سرپرست وزارت معادن گفت که پس از یک سال با تکمیل کارهای دیزاین، تنظیم مدیریت امنیت، سروی مسیر استملاک و نیز نهایی سازی موافقتنامهها، ساخت و ساز عملی لولۀ گاز تاپی که سه سال را در بر خواهد گرفت، آغاز خواهد شد.
غزال حبیب یار سرپرست وزارت معادن و پترولیم گفت که پروژۀ تاپی به ارزش هفت میلیون و ۴۰۰ هزار دالر امریکایی در دو مرحله تکمیل خواهد شد که برای افغانستان و منطقه از نگاه اقتصادی و اجتماعی از اهمیت فراوان برخوردار است.
سرپرست وزارت معادن و پترولیم افزود که مرحلۀ نخست پروژۀ پایب لاین گاز تاپی، تنظیم امنیت پروژه، موافقتنامهها، طرح و دیزاین، مطالعات محیط زیستی و اجتماعی، ماین پاکی، سروی جزییات مسیر پایپ لاین گاز و استملاک زمین که در مدت یک سال تکمیل میشود.
در همین حال، مراد امانوف رییس عامل شرکت احداث پروژۀ تاپی گفت که پروژۀ تاپی برای رییسجمهور ترکمنستان نیز از اهمیت خاص برخوردار است.
وی افزود که پروژۀ تاپی یکی از پروژهها و دهلیزهای بزرگ اقتصادی در منطقه است که باعث رشد و توسعۀ اقتصادی در بخشهای مختلف و ثبات اجتماعی خواهد شد.
گفته می شود، لولۀ گاز تاپی که یک هزار و ۷۳۵ کیلومتر طول دارد، سالانه ظرفیت انتقال ۳۳ میلیارد متر مکعب گاز را دارد که از ترکمنستان آغاز شده و از مسیر هرات، فراه، هلمند، نیمروز و سپین بولدک به پاکستان و هند امتداد مییابد.
در مراسمی که به همین منظور در ارگ برگزار شد، حاجی محمد محقق معاون دوم ریاست اجراییه، فضل هادی مسلمیار رییس مشرانو جرگه، شماری از مشاورین ریاست جمهوری، برخی اعضای کابینه، سفرای کشورهای ترکمنستان، پاکستان و هند مقیم افغانستان، رییس عامل شرکت تاپی لمتد حضور داشتند.