
شکردخت جعفری، خانمی افغان از ولایت دایکندی در مرکز افغانستان، به دلیل ارائۀ روش جدید پرتو درمانی برای بیماران سرطان برندۀ جایزۀ زنان در نوآوری سال ۲۰۱۶ بریتانیا شد.
این رقابت توسط نهاد نوآوری بریتانیاراه اندازی شده و هدف آن شناسایی، الگوسازی و توانمندسازی زنان مخترع است که ظرفیت رهبری در عرصۀ نوآوری و کارآفرینی را دارا هستند.
خانم جعفری شرکت “TrueInvivo” را تاسیس کرد تا بتواند نتایج تحقیقاتی خود در زمینه بهبود پرتو درمانی بیماران سرطانی را صنعتی کند و در دسترس عموم بیمارستانها در سراسر دنیا قرار دهد.
خانم جعفری در دورۀ تحقیقاتی برنامۀ دکترای خود با استفاده از مهره های شیشه ای بسیار کوچک (یک میلی متری) و ارزان قیمت، وسیله ای را ابداع کرد که میتوان این وسیله را در محل تحت درمان کار گذاشت و از میزان و گسترش اشعه به ناحیه سرطانی و بافتهای اطراف اطلاع حاصل کرد و متعاقبا هرگونه خطای موجود را تصحیح کرد.
هدف از پرتو درمانی استفاده از اشعه جهت از بین بردن سلولهای سرطانی است، طوری که اشعه را فقط باید به ناحیه سرطانی محدود شده تاباند تا بافتهای سالم اطراف تودههای سرطانی صدمهای نبیند.
با به کارگیری این وسیله انتظار میرود دقت و صحت درمان پرتودرمانی حداقل ۵۰درصد افزایش یابد.
گفتنی است که جعفری پس از پایان دورۀ دکترای خود با کمک دانشگاه ساری در جنوب انگلستان اختراع خود را ثبت نمود و اکنون اهتمام به صنعتی نمودن این ابداع خود کرده است.